Je kan niet voorkomen dat de scheiding impact heeft op jullie kind(eren), maar het is wel belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke gevolgen. Zo kan je als ouder nog beter begrip tonen voor jullie kind(eren).
Scheiden door de ogen van het kind
De scheiding van ouders ervaart elk kind anders. De een voelt zich verdrietig, de ander boos, en soms kan een kind zich ook opgelucht voelen. Er kan ook geen zichtbare emotie of gedragsverandering zijn, terwijl het toch een grote impact heeft op het kind.
Soms geven kinderen zichzelf de schuld van de scheiding, en/of voelen ze zich somber of alleen tijdens en na de scheiding van hun ouders.
Heb je aan je kind(eren) gevraagd hoe het met ze gaat? En wat ze voelen? Of ze iets van je nodig hebben? De meeste kinderen met gescheiden ouders zullen daar niet snel zelf over beginnen, omdat ze hun ouders willen ontlasten. Je geeft ze een groot cadeau door hier actief en regelmatig naar te vragen.
Wil jij als ouder leren wat er in het hoofd en hart van kinderen met gescheiden ouders omgaat? In de online training voor gescheiden ouders van Villa Pinedo lees je meer ervaringen, tips en advies over hoe bijvoorbeeld ‘het gesprek’ te voeren met je kind(eren). Deze is kosteloos beschikbaar voor ouders uit de gemeente Eindhoven.
Lees verder ook de ervaringsverhalen van kinderen met gescheiden ouders op www.villapinedo.nl en krijg zo een uniek inkijkje in de de leefwereld van kinderen met gescheiden ouders.
“We hebben echt samen met onze kinderen gekeken naar wat ze nodig hebben. We zijn met ze in gesprek gegaan om te bespreken hoe het met ze ging, en ook op school wordt er hulp aangeboden.”
Wat kan ik als ouders doen voor mijn kind?
Ondanks dat jullie uit elkaar gaan, blijven jullie wel samen de ouders van jullie kinderen. Er bewust van zijn dat de manier waarop de scheiding tussen jullie als ouders verloopt, ook van invloed is op de manier waarop jullie kinderen dit ervaren en verwerken, kan jullie kinderen al enorm helpen. Tips voor gedrag wat hierin helpt vind je op NJI.nl.
Het gesprek
Het moment dat ouders vertellen dat ze uit elkaar gaan is voor kinderen een moment dat ze niet snel meer vergeten. Een moment waarna hun leven niet meer hetzelfde zal zijn. Er is niet een beste manier hoe je dit je kinderen vertelt, maar je kan wel met een aantal dingen rekening houden. Meer informatie hierover vind je op de website van Rijksoverheid.
Ouderschapsplan
Betrek jullie kinderen afhankelijk van hun leeftijd bij het opstellen van het ouderschapsplan. Zo voelen kinderen zich gehoord en gezien en kunnen zij de scheiding beter verwerken. Advies bij hoe je dit aanpakt lees je op de website van Rijksoverheid.
Praat erover!
Praten over de scheiding met je kind kan misschien best lastig zijn. Want wat als je kind vraagt naar de moeilijke of pijnlijke momenten van de scheiding?
Toch is het geen reden om het er niet over te hebben of er naar te vragen. Praten over deze (soms) moeilijke onderwerpen is voor kinderen juist heel belangrijk én leerzaam. Kinderen krijgen het gevoel dat wat zij vinden, voelen en willen weten ertoe doet en dat je daar graag naar wil luisteren. Bovendien krijgen alle emoties op deze manier de ruimte om er te mogen zijn. Kinderen leren zo dat ook moeilijke dingen bespreekbaar zijn. Door er als ouder zelf over te beginnen, geef je het goede voorbeeld én help je hen om de eerste stap niet zelf te hoeven zetten.
Villa Pinedo heeft een open brief geschreven aan alle gescheiden ouders met nog veel belangerijke tips. Lees de brief op de website van Villa Pinado.
Met wie kan het kind praten?
Het is belangrijk dat kinderen in de periode tijdens en na de scheiding bij iemand terecht kunnen. Er komt veel op jullie af en dat kan ervoor zorgen dat jullie kinderen niet altijd de ruimte voelen om bij jullie aan te kloppen met waar ze tegenaan lopen. Jullie hebben door eigen emoties misschien ook (tijdelijk) niet altijd de ruimte voor de emoties van jullie kinderen. Dat is heel logisch. Kinderen willen ouders vaak niet extra belasten en om te voorkomen dat ze het alleen gaan oplossen is het belangrijk dat ze iemand hebben waar ze hun verhaal kwijt kunnen.
Een luisterend oor is cruciaal voor een goede verwerking, zo blijkt uit onderzoek. Daarnaast is het ook zo dat een steunfiguur voor een kind, een andere volwassene dan de ouders, een zeer belangrijke beschermende factor kan zijn tegen het ontwikkelen van probleemgedrag.
Waarom is praten over de scheiding zo belangrijk voor kinderen?
Om (grotere) problemen na de scheiding te voorkomen, blijkt het voor kinderen van gescheiden ouders van belang te zijn inzicht te krijgen in hun eigen gevoelens. Door het erover te hebben, leren zij om hun gevoelens te verwerken en ontstaat een positief zelfbeeld wat bijdraagt aan het welzijn van jullie kind.
Onderstaande organisaties kunnen jullie kind(eren) hierin ondersteunen:
Stichting Villa PinedoHet kan voor kinderen helpend zijn om met anderen te praten die ook een scheiding hebben meegemaakt. Hiervoor kunnen zij terecht bij Villa Pinedo. Dit is een stichting die zich richt op online steun voor het kind voor, tijdens en na een scheiding. Het is een (online) community waar kinderen terecht kunnen met al hun vragen en één op één gesprekken met een Buddy kunnen voeren. Een Buddy is een jongere (vanaf 18 jaar) met gescheiden ouders die vanuit ervaring spreekt. Voor meer informatie ga je naar VillaPinedo.nl. |
Bureau JongBureau Jong organiseert groepstrajecten op basisscholen in Eindhoven, waaraan alle kinderen van gescheiden ouders mogen deelnemen. Ongeacht hoe lang geleden de scheiding heeft plaatsgevonden en hoe deze is verlopen. Het lucht voor kinderen enorm op om met lotgenoten te praten over de scheiding in een vertrouwde en veilige omgeving, namelijk hun eigen school. Het is een kosteloos traject wat 7 weken duurt. Jullie dienen beiden, als gezaghebbende ouders, toestemming te geven om jullie kind te laten deelnemen. Aanmelden kan via de website van Bureau Jong. Voor meer info of contact met Bureau Jong zie bureaujong.nl. |
KindbehartigerVoor individuele gesprekken kunnen kinderen terecht bij Kindbehartigers Eindhoven. Een Kindbehartiger is een vertrouwenspersoon voor het kind en zij begeleiden hen in deze, vaak lastige, periode van hun leven. Zij staan naast jullie kind, luisteren naar hun stem en koppelen dit samen met het kind terug aan jullie als ouders. Een traject duurt ongeveer 3-6 maanden en is gratis. Meer informatie is te vinden op kindbehartigerseindhoven.nl. |
Communicatie tips voor ouders en het netwerk
Hoe jullie als ouders met elkaar communiceren over de scheiding heeft invloed op hoe de kinderen de scheiding ervaren. Ook het netwerk speelt hier een belangrijke rol in. Ondanks je eigen pijn en verdriet met elkaar communiceren en hierin jullie kind(eren) centraal stellen is uitdagend. Hier volgen een aantal tips die helpen om jullie kind(eren) centraal te stellen in de communicatie.
Concrete tips voor ouders:
- Vraag aan jullie kind(eren) hoe het echt met ze gaat: Geef ze de ruimte om openlijk te vertellen en laat ze ook vertellen over hoe het bij de andere ouder was.
- Luister actief: Sta open voor de gevoelens en gedachten van jullie kinderen en moedig hen aan om hun zorgen te delen.
- Blijf positief: Probeer positief te blijven wanneer jullie over de andere ouder spreken, om conflicten en spanningen te vermijden. Hiermee kan voorkomen worden dat jullie kinderen zich in een positie geplaatst voelen waarin ze moeten kiezen tussen beide ouders.
- Blijf samen ouders: Zorg ervoor dat de kinderen weten dat beide ouders er voor ze zullen zijn, ongeacht de veranderingen.
- Wees eerlijk maar tactvol: Leg de situatie uit aan jullie kind(eren) op een manier die geschikt is voor hun leeftijd, zonder de andere ouder de schuld te geven.
- Wees geduldig: Begrijp dat aanpassen aan de nieuwe situatie tijd kost en wees geduldig met jullie kinderen terwijl ze hun weg in de nieuwe situatie proberen te vinden.
- Wees een voorbeeld: Toon respect en begrip naar de andere ouder toe, als een voorbeeld van goede communicatie voor jullie kinderen. Zo leer je jullie kinderen dat je na een scheiding nog normaal met elkaar kan communiceren.
Concrete tips voor het netwerk:
Door deze tips te volgen, kan jij als netwerk een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van de kinderen tijdens de scheiding.
- Bied een luisterend oor: luister zonder te oordelen, zodat kinderen hun gevoelens en zorgen open kunnen uiten. Je kan een veilige plek voor ze zijn om hun gevoelens te delen.
- Stimuleer contact: Moedig contact aan tussen de beide ouders en de kinderen, en corrigeer negatieve uitspraken van de ene ouder over de andere ouder.
- Wees geduldig: Begrijp dat verandering tijd kost en wees geduldig met zowel de ouders als de kinderen.
- Wees onpartijdig: Probeer neutraal te blijven en vermijd het kiezen van partijen tussen de ouders. Kinderen zijn 50% de ene ouder en 50% de andere ouder. Als je een van de ouders afwijst, wijs je een deel van het kind af.
“Op dit moment is het contact met de vader van onze zoon best wel oké. Hij heeft een nieuwe partner en ik ook. We proberen zo goed mogelijk te blijven communiceren in het belang van onze zoon.”
Ervaringsverhalen
Wat er echt in het hoofd en hart van kinderen omgaat bij een scheiding? Lees ervaringsverhalen van kinderen met gescheiden ouders op de website van Villa Pinedo.